Kerstin deltar i Elmiadalen den 30 juni

Elmiadalen har ett öppet och kostnadsfritt digitalt program i två dagar 29-30 juni. Spillkråkans ordförande Kerstin Dafnäs deltar den 30 juni kl 14.25-15.00 i programpunkten Hur nyttjar vi våra skogar bäst – idag och imorgon?
Gå in på denna länk för att delta i konferensen och för att lyssna på Kerstin!

Om skogsbranden i Hässleholm

Ett kortare inslag på SVT Skåne där vår medlem Katarina Brunnström berättar om skogsbranden på hennes skogsfastighet i Skåne. Hästvedabranden som ägde rum i slutet av april 2019. Brandområdet omfattade totalt 160 hektar, varav 30 hektar var Katarina Brunnströms skog. Branden var den mest omfattande i Hässleholms kommuns historia. Se nyheten.

Skogforsk erbjuder kurs i viltanpassad skogsskötsel för skogsägare

Utbildningen är kostnadsfri och ges såväl digitalt som i fält.  Består av tre delar: teoriutbildning, webbseminarier och exkursioner i fält.
Viltanpassad skogsskötsel kan vara ett komplement till minskade viltstammar i områden med högt betestryck, säger Märtha Wallgren, viltekolog och seniorforskare på Skogsforsk som leder utbildningen. Läs mer här!

Kerstin Dafnäs blev intervjuad i Naturmorgon P1 lördagen 16 nov 2019 – “Skogsägarens många perspektiv”

Från Kerstin “Sitter på bussen mellan Östersund och Orsa och smälter alla intryck från helgen. Roligt (och kanske alldeles självklart?) att Naturmorgon kontaktade Spillkråkan när man ville ha med en skogsägare i sitt specialprogram om hållbart skogsbruk. Det blev många timmars samtal i ämnet med Joacim Lindwall, både ute på skiftet och hemma vid köksbordet. Och magiskt att följa växlingen från månskensnatt till gryningsljus ute i skogen under lördagmorgonens live-sändning. Finns att lyssna på som podd https://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=1027 om du missade.”

Sammanfattning från workshop i projektet FRAS Framtidens skogsskötsel i södra Sverige

Rapport från Haidi Andersson som representerar  Spillkråkan i projektet.

Denna workshop hölls i november i Göteborg, där Spillkråkan representerades av vår medlem Haidi Andersson. FRAS projektet pågår under 2018 – 2021 och finansieras via skogsnäringen, Skogforsk, Sveriges Lantbruksuniversitet och Linneuniversitetet. Syftet är att samla forskningen om hur skogarna i södra Sverige ska skötas på bästa sätt idag, och i framtiden. Sex doktorandtjänster har fördelats inom ämnesområden som berör skogens hela omloppstid. Det finns ämnen med fokus på enskilda trädslag, på blandskog samt generell hänsyn.
Vi i Spillkråkan är delaktiga i FRAS projektet som referensgrupp tillsammans med representanter för skogssektorn och olika samhällsorganisationer. Informationen sprids via workshops, skogsdagar, publikationer, sociala medier och andra digitala plattformar.
Läs hela rapporten!