FRÅN HAV TILL FJÄLL

ÅRETS RESA MED SPILLKRÅKAN

Ett 40 tal Spillkråkor från hela landet deltog i årets resa som arrangerades på ett storartat sätt av jämtländska Spillkråkor – Gunbritt, Elisabeth, Kerstin, Bodil och Åsa. Ni bjöd oss ca 40 deltagare på både intressanta företagsbesök och personliga upplevelser på flera ställen. Väldigt god mat och gott fika hela vägen. Ett stort tack! Läs dagboksanteckningar från några deltagare.

Torsdag 10 augusti
Helena Geijer

I torsdags inleddes årets Spillkråkeresa till Västernorrland och Jämtland med ett 40-tal glada Spillkråkor.

Efter lunch i Sundsvall åkte vi till SCA Ortviken där vi fick besöka den nya produktionsanläggningen för CTMP-massa. SCA Skogs ekonomichef Oskar Blom presenterade företaget och Lena Pettersson berättade deras jämställdhetssatsning. Så intressant och spännande. (se en av bilderna om utvecklingen av jämställdhet).

Trotsande det kraftiga regnandet fortsatte vi med besök på SCAs sågverk Tunadal. Sågverkschef Håkan Lind visade runt på ett av Sveriges största sågverk, med en imponerande produktion på ca 550.000
kubikmeter per år.

Det var en mycket intressant och lärorik dag som avslutades på Norra berget på restaurang Grankotten.

Fredag 11 augusti
Viktoria Byback

En härlig fredag på Spillkråkans resa till Jämtland och Västernorrland. Efter vi lämnat Sundsvall och börjat vår färd mot Östersund så tog vi ett stopp vid Indalsälven med hembakat.

Sedan vidare färd mot Kerstins skog, där vi fick höra om generationerna skogshistoria och nuvarande skötsel vid vackra Ammerån.

Lunch i de gröna samtidigt som vi lyssnade på Länsstyrelsens arbete med att restaurera älvarna efter timmerflottning. Eftermiddagen spenderade vi först på Fyrås Trä som gör tryckimpregnerade produkter av Norrländsk fura och sedan kruskalas på gamla inspektorsgården.

Fina smaker och vällagad middag på Jamtli, med tema närproducerat och ekologiskt avslutade denna fina dag.

Lördag 12 augusti
Mona Hall

Spillkråkans resa fortsatte lördag morgon på Östersunds bibliotek.
Skogsskötselspecialist Olof Falkeström berättade om skogsägarföreningen Norra och hur skogspolitik och skogsbruk utvecklats de senaste 100 åren. Hans bild-presentation har lagts ut på hemsidan, fliken Mina sidor.

Sen avgick bussen mot Undersåker där vi blev avsläppta vid smal skogsväg. Vi gick en bit i skogen till en Fäbodvall där Nina Johansson tog emot oss. Hon har tagit över skogsgård av tidigare generationer och lägger mycket tid på att återställa vallen. Ett härligt ställe. Vi bjöds på supergoda tunnbrödsklämmor med älggryta.

Så gick bussen vidare till Vålådalens fjällstation. Under några lediga timmar före middagen blev det tillfälle att vandra upp på fjället, bada i Vålån, plocka hjortron samt ta en tupplur.

Så åt vi resans sista gemensamma middag, mycket god. Som vanligt med glada Spillkråkor och livliga samtal!

Söndag 13 augusti
Viktoria Byback

Nu på väg hem med tåget efter 4 fina dagar med Spillkråkor på resan ”från hav till fjäll”. Mycket välordnat av årets researrangörer.

Sista dagen började några av oss med ett svalkande dopp i Vålån innan frukost, sen fick vi en inspirerande föredrag av Ola Fransson på Naturum i Vålådalen i om bland annat hur viktigt det är att själv göra observationer i naturen och dela med sig av dessa erfarenheterna.

Till lunch åt vi en värmande soppa på Kretsloppshuset i Mörsil. Sen var det hemfärd. Vi som hade lite tid till tågets avgång besökte museet Jamtli i Östersund.

Tack arrangörer och deltagare för att ni gjorde denna resa så minnesvärd!