Studieresa till Åland 11-14 september, 2025

Kom med till  Åland – ett örike med 30 000 invånare med egen regering och egen skogslagstiftning.

Vi får följa med bakom kulisserna i den åländska Skogsindustrin, Vi besöker ett småskaligt sågverk och vi kommer att vandra i Landskapsförvaltningens skogar där de följt sin skogsbrukplan sen 1875.

Vi kommer att få besöka värden Pernillas skog tillsammans med hennes skogsrådgivare från Skogsvårdsföreningen. Resan bjuder på mycket skog och en spännande dos rysk historia.
Som en extra höjdpunkt bor vi sista natten på en helt egen ö, Silverskär, en naturskön ö där vi utforskar åländsk byggnadstradition, fiskelägen och hållbart skogsbruk tillsammans med Skogsvårdsföreningens ordförande. Där kommer vi också att avsluta resan med en tre rätters middag tillsammans med åländska kvinnliga skogsägare.

Torsdag 11 september

Gruppen träffas i Grisslehamn, varifrån vi tar oss över havet med Eckerö Linjen. Båtresan tar två timmar.

ECKERÖ LINJEN FRÅN GRISSLEHAMN, kl. 15.00 (ankomst kl. 18.00).
En buss hämtar oss i hamnen och tar oss vidare till det första studiebesöket.

STUDIEBESÖK – Hammarudda såg.
Ibland vill man ha det där lilla extra och skräddarsydda. Kanske speciella virkesdimensioner, ovanliga trädslag, personliga inredningsdetaljer, eller snickeriprodukter som kan vara svåra att hitta i vanlig handel. Då kan man vända sig till Hammarudda Såg, ett småskaligt familjeägt sågverk som sågar hyvlar och snickrar från egen skog och ibland från andras skogar.

Tage Ericsson tar emot oss är en engagerad person tidigare jordbrukare, vd på Ålands Producentförbund och Ålands representant i Svenska lantbruksproducenternas centralförbund i Finland, SLC, och nu är sågägare och är engagerad kring regenerativt jordbruk, våtmarker och bevattningsdammar.

Efter studiebesöket styr bussen till Ålands enda stad, Mariehamn, där vi ska bo på hotell två nätter.

BOENDE (två nätter): Hotell Pommern i Mariehamn.

Fredag 12 september

STUDIEBESÖK – Ålands Skogsindustrier

Vi besöker Strömsängarna i Godby där vd Anders Mattsson tar emot oss på Ålands Skogsindustriers anläggning – en central plats för den åländska träförädlingen. Här samsas sågverk, cellulosaflis produktion, energiflis, torkanläggning, solpaneler och Ålands största industrihamn, vilket gör anläggningen till en nyckelpunkt för både lokal användning och export.

Ålands Skogsindustrier är en av två virkesköpare på Åland, men den enda som nästan uteslutande förädlar virket lokalt. De senaste åren har verksamheten förstärkts genom investeringar i bland annat ny biopanna, utökad torkkapacitet och en förnyad maskinpark – allt för att ta hand om råvaran effektivt och långsiktigt.

För att trygga råvarutillgången har företaget tagit viktiga steg utanför Åland. Förvärvet av Ö-Skogs verksamhet i den åboländska skärgården har gjort det möjligt att få in virke till konkurrenskraftiga kostnader. Utöver detta har man också köpt hela aktiestocken i Metsä ja Energia Hemmilä Oy (nu MEH Forest Oy), vilket gett företaget en fast förankring även på det finländska fastlandet.

Besöket ger en inblick i ett företag som förvaltar åländska resurser med långsiktighet och blickar mot nya möjligheter – allt med målet att stärka värdet för åländska skogsägare.

STUDIEBESÖK – Bomarsunds besökscentrum

Mellan 1809 och 1917 var Åland en del av det ryska imperiet – en period som lämnat djupa spår i det åländska landskapet. Ett av de mest storslagna vittnesmålen från den tiden är Bomarsundsfästningen, byggd som ett militärstrategiskt nav för det ryska försvaret i Östersjön.

Vi besöker Bomarsunds besökscentrum och får en guidad visning av arkitekten Daniel Andersson, som både har ritat och planerat byggnaden. Trä präglar hela konstruktionen – ett medvetet materialval som fördjupar kopplingen mellan byggnaden och den historiska platsen.

Efter guidningen finns det tid att uppleva utställningen på egen hand. Här berättas historien om Bomarsund: den ryska närvaron i vardagen, planerna på en hel stad, och det dramatiska anfallet 1854 då brittisk-franska styrkor angrep och ödelade fästningen under Krimkriget.

STUDIEBESÖK – Pernillas skog

Tillsammans med Robert Hellgren från Skogsvårdsföreningen, som är Pernillas rådgivare, får vi höra hennes tankar om generationsskifte och förvaltningen av hennes 158 hektar skog. Vi kommer att se skillnaden mellan plantering efter markberedning med högläggare och grävmaskin, samt hennes björkskog som är ympad med sprängticka, frivilligt biotopskydd och plantering av tall och gran. Skogen är FSC-certifierad. På helgerna är hon självverksam med en Honda fyrhjuling och Kranman 1715.

Lördag 13 september

STUDIEBESÖK – Landskapsförvaltningens skog –  Stornäset

Området har många särdrag såsom ett av Finlands främsta bokbestånd, ett gammalt askbestånd som håller på dö bort p.g.a. Askskottsjukan, samt ett lärkbestånd som etablerats runt 2011. Tjänsten Skogs- och naturvårdschef är en av de äldsta  tjänsterna inom Landskapsförvaltningen och har funnits sedan 1928. Då hette det skogvaktare nu Skogs- och naturvårdschef. De som guidar oss är Ray Holmlund är den tredje på tjänsten (nyligen pensionerad) och Mikael Berglund, den fjärde på tjänsten.

(Mikael är den första som inte flyttar in i en tjänstebostad). Vi får höra om hur de förvaltar 2000 hektar skogsmark där kungsgårdarna utgör stommen och 1500 hektar naturreservat enligt en skogsbruksplan har funnits sedan 1875.

BOENDE OCH STUDIEBESÖK – Silverskär och Johan Mörn

Den sista natten på vår resa spenderar vi på den natursköna ön Silverskär, där Johan Mörn, platschef och inspirerande historieberättare, guidar oss. Johan, som även är styrelseordförande i Skogsvårdsföreningen och utbildad skogsbruksingenjör, tilldelades Östersjöpriset 2018. Väl framme på Silverskär välkomnas vi med en traditionell Ålandspannkaka och Silverskärs snaps vid bryggan – en perfekt start på en oförglömlig kväll.

På Silverskär finns många intressanta byggnader byggda med olika trätekniker. Johan kommer att visa olika taklösningar med trävirke, ett bygge av  korslimmat trä (CLT) och Bondlängan där det finns ett rum med traditionella åländska takpärtor på väggen och två rum med gamla plankor från en kravell- och en klinkbyggd båt, Det finns också en skog i naturtillstånd som Johan kan berätta en hel del om.

Johan planerar också att visa oss allt spännande som finns på grannöarna, vi får se vad vi hinner med:). Klobben är ett återskapat fiskeläge i genuin stil, bodarna är byggda av virke från 500 år gamla furor. Ön ”Cellar in the sea” är ett samarbetsprojekt med Veuve Clicquot där de lagrar champagne på havsbotten. På ön Kvarnsjön finns en såg där de förr sågade stock med självfall av vatten. På ön Björkskär ser det ut som om tiden stått stilla, sockret står kvar på bordet efter de sista som bodde där. Björkskär finns för att främja forskning runt hållbar livsstil och immateriella kulturarvet i Östersjön.
Med inspiration från Spillkråkorna har Pernilla startat ett kvinnligt nätverk på Åland, och några av medlemmarna kommer till Silverskär för att tillsammans med oss avnjuta en trerätters middag baserad på säsongens lokala råvaror. Efter middagen får vi möjlighet att umgås i de mysiga husen eller vid brasrummet nära bastun. För den som vill finns det även chans att koppla av i ångbastun, ta ett dopp i havet eller njuta av den uppvärmda utomhusjacuzzin.

Söndag 14 september

FRUKOST, STUDIEBESÖK

Söndagen inleds med en härlig skärgård frukost, vi sammanfattar resan och tackar Johan för värdskapet innan vi åker mot båten.

ECKERÖ LINJEN FRÅN ECKERÖ, BERGHAMN, ÅLAND
kl. 13.30 (ankomst kl. 14.30 till Grisslehamn).

Fakta och anmälan

Resedatum
11-14 September 2025

Pris grundpaket
3 900 kronor för del i dubbelrum.

Priset inkluderar:

  • Båtresa tur/retur
  • Eckerö Linjens anslutningsbuss för dem som väljer det
  • Boende på hotell Pommern två nätter i dubbelrum, och boende på Silverskär i dubbelrum en natt
  •  Frukost, lunch och middag under samtliga dagar, förutom ombord på Eckerö Linjen tur/retur
  • Studiebesök alla dagar


Tillägg för enkelrum:
1 250 kronor – Natt 1 och 2, hotell Pommern.
På Silverskär finns endast dubbelrum.
Enkelrummen på Hotell Pommern  är begränsade så de som bokar först har förtur till dem.

Träffpunkt
Grisslehamn i Eckerö Linjens terminal den 11 september kl 14.30.

Anslutningsbussar
Om du väljer någon av Eckerö Linjens anslutningsbussar ingår det i paketet.
Se närmare information om anslutningsbussarna längre fram. Researrangörerna reserverar sig för eventuella fel i den information som vi uppger här och vi ber er själva dubbelkolla uppgifterna via Eckörölinjens webbsida  https://www.eckerolinjen.se/

Anmälan
Senast den 20 maj 2024. Anmälan gör du här.
Deltagandet är begränsat till 50 personer.
Ett mer detaljerat program och information om resebiljetter kommer efter anmälan.

Avbokning
Avbokning, med full återbetalning, kan göras senast den 30 juni. Därefter sker ingen återbetalning.

Frågor
Pernilla Weckman, Karin Linander eller Maria Haglund,  spillkrakanaland2025@gmail.com

Välkommen önskar vi som planerar resan!
Pernilla, Maria och Karin

Anslutningsbussar

Anslutningsbussar 11/9 till 15.00-avgången:

Brommaplan – T-banan

  • Vällingby Centrum – Kirunaplan hpl C
  • Spånga Station – Hpl J
  • Kista Centrum – Hpl B
  • Sollentuna Station – Hpl K
  • Täby Kyrkby Trafikplats
  • Åkersberga Station – Hpl D
  • Roslags-Kulla Kyrka
  • Vettershaga – Bro Norra
  • Bergshamra – Mora Vägskäl


Sandviken – Resecentrum Hpl X

  • Valbo – Motorvägspåfarten hpl D (Nära Elgiganten)
  • Gävle – Centralstation hpl Y
  • Tierp – Station hpl B1
  • Örbyhus – Köpcentrum
  • Österbybruk – Folkets Hus


Jakobsberg – Station Hpl R (Järfällavägen)

  • Kallhäll Station – Hpl E
  • Kallhäll – Hpl Kolarängsvägen
  • Infra City – Hpl Breddenvägen vid Skoda Center
  • Upplands Väsby – Station hpl I
  • Tolanvägen Hpl – Korset Vallentunavägen (Väg 268)
  • Vallentuna Station – Hpl D
  • Roslagsstoppet – SL´s hållplats
  • Rimbo Station – Hpl F
  • Sättraby Vägskäl – Sl´s hållpats


Cityterminalen
– Gate = Se infotavlorna

  • Danderyds Busstation – Hpl H
  • Roslags Näsby Trafikplats – Hpl längs med E18
  • Arninge Station – Hpl M
  • Brottby Trafikplats
  • Campus Roslagen – Södra infarten till Norrtälje
  • Norrtälje Busstation – Hpl A
  • Väster Knutby – Sl´s hållplats vid avfart Knutby Torg
  • Svanberga – Pizzerian
  • Söderbykarl – Hpl Kyrkan
  • Älmsta Busstation


Uppsala

  • Resecentrum – Stationsgatan Hpl E7
  • Hjalmar Brantingsgatan (vid Willys) – Nr 44-46
  • Gränby – Vaksalagatan, mellan rondellerna
  • Jälla
  • Lindbacken
  • Rasbo – Hpl Rasbo Kyrka
  • Öster Edinge
  • Hallstaviks Centrum – Gottstavägen
  • Häverödal – Hpl Almvägen (Norr om macken)
  • Lindris Vägskäl
  • Bergby Gård – SL´s hpl


RETUR 14/9 till 13.30-avgången:

Uppsala/Jakobsberg/Cityterminalen – Hållplatser enligt ovan.

Fagersta – Busstation Lidl

  • Norberg – Busstation
  • Avesta – Busstation
  • Sala – Järnvägsstation hpl A
  • Heby – OKQ8
  • Morgongåva – Järnvägsstation
  • Vittinge – Kiosken
  • Järlåsa -Station
  • Vänge – Hpl Vänge Kyrka

Hofors – Busstation

  • Storvik – Hpl Centralvägen (korsningen Tingsgatan/Landsvägen)
  • Sandviken – Resecentrum hpl X
  • Valbo – Motorvägen hpl D
  • Gävle – Centralstation hpl Y
  • Skutskär – Centralgatan 6 (mitt emot Kommunhuset)
  • Älvkarleby – St1 macken, väg 76
  • Karlholmsbruk – Bilisten ”Gamla macken”
  • Tierp – Station hpl B1
  • Skärplinge –  Torget
  • Örbyhus – Köpcentrum
  • Österbybruk – Folkets Hus
  • Forsmarks Bruk

Kolbäck – Busstation/Järnvägsstation

  • Kvicksund – ICA
  • Eskilstuna – Bussterminalen hpl A
  • Strängnäs – Resecentrum hpl A
  • Aspö Handel


Köping – Sveavägen 17 (mitt emot Pingstkyrkan)

  • Hallstahammar Centrum
  • Västerås Resecentrum – Hpl I
  • Hummelsta Centrum
  • Enköping – Gustav Adolfs plan/Källgatan
  • Enköping – Resecentrum stora/norra pendlarparkeringen
  • Litslena Kyrka – Väg 55
  • Örsundsbro – Väg 55 vid gångtunneln