Spillkråkans organisation

Spillkråkans styrelse och de stamansvariga arbetar löpande för att skapa nöjda medlemmar genom en rad olika aktiviteter, såväl fysiska som digitala. Nedan ser du vilka vi är. Klicka på pilen under varje bild för att få mer information och kontaktuppgifter.

Du som vill veta mer är mycket välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter nedan. Kanske vill du veta mer om vår organisation och vårt arbete. Eller du kanske är intresserad av delta i våra aktiviteter eller starta upp en ny stam. Hör av er till oss.

Styrelsemöten 2023:
22 februari, 14 mars och 4 april.

Ordförande
Kerstin Dafnäs
Ordförande
E: ordforande@spillkrakan.se
T: 070-988 5574

Styrelsens ledamöter

Ingrid Stjernquist
Jag har min jord- och skogsbruksfastighet i norra Skåne på gränsen till Småland.

Gården har ärvts på kvinnosidan i flera generationer och skogen består av gran, tall och björk samt ädellöv på inägorna tack vare kalk i marken. Inom skogsbruket har vi satsat på en blandning av tall och gran eftersom granskog dokumenterats i området sedan början av 1600-talet. I mitt arbete forskar jag på relationen mellan markförhållanden, klimat och trädvitalitet och är intresserad av uthålligt skogsbruk, speciellt vid ett ökat krav på råvara för en biobaserad ekonomi. Inom Spillkråkan har jag varit aktiv inom det nordiska nätverket för kvinnliga skogsägare.
Helena Löthgren
Styrelseledamot i Spillkråkan sedan 2021.

Bor på och driver en skogsfastighet i Nora, Örebro län. Är uppväxt med skogen och allt vad den kan bjuda på när det gäller både flora och fauna, kultur och historia, mental kraft och ekonomi. Är utbildad ekonomagronom och jobbar till vardags som kontorschef på Ludvig & Co.
Ordförande och medlem sedan 2015.

Är boende i Stockholm/Hammerdal. Jag började arbeta i skogen som 11-åring och har sedan 1994 ett skifte i Skyttmon, Jämtland. Under läsåret 2014/2015 läste jag Hållbart familjeskogsbruk och andra skogskurser vid Linnéuniversitetet. Till vardags är jag konsult och mejerska på Sönnasjö Mejeri

Ordförande och medlem sedan 2015.
ordforande@spillkrakan.se

Med i styrelsen sedan 2022. Sekreterare i Spillkråkan och redaktör för informationsbladet Kråkröret.

Jag bor 3,5 mil söder om Östersund. Gick med i Spillkråkan i slutet av 2019. Att engagera sig i Spillkråkan kändes rätt. Ett kvinnligt nätverk med en stor samlad kompetens inom flera områden var inspirerande för mig. Jag har mitt skogsinnehav i östra Jämtland där jag har mina rötter.

Sekreterare

Viktoria Byback
Styrelseledamot i Spillkråkan sedan 2022 och medlem sedan 2017.

Bor i Vaxholm och har sedan 1999 en skogsfastighet i Hallabro, Blekinge som utökades 2021 med ytterligare en fastighet. Intresset för skogen har ökat med åren och valde därför att läsa Hållbart familjeskogsbruk under 2017/2018 vid Linneuniversitetet. Jag är civilingenjör i grunden och har arbetat många år inom telekombranschen, de senaste åren arbetar jag som enhetschef på en myndighet med bland annat ansvar för miljö- och hållbarhetsfrågor. Jag är nyfiken på hur vi kan lära av varandra och ha en dialog om hur vi på bästa sätt kan bruka vår skog för både produktion och biologisk mångfald mm på ett hållbart sätt. Ses i skogen eller digitalt!
Mona Hall
Jag bor i Linköping och äger tillsammans med min man 70 hektar klippor och skog i Östergötland/Sankt Annas skärgård på Södra Finnö.

Sedan 2021 ingår jag som ledamot i Spillkråkans styrelse och är även en av fyra i Östergötlands stamansvarig-team Jag är med i Spillkråkan framförallt för att jag tycker det ger så mycket att träffa andra engagerade skogskvinnor för att diskutera erfarenheter och lösningar. Ser fram emot att träffa er i skogen eller på andra aktiviteter.
Madeleine Saldner
Medlemsansvarig i Spillkråkan sedan april 2020. Om du som medlem ändrar mail eller andra kontaktuppgifter så meddela mig gärna på medlemsansvarig@spillkrakan.se.

Jag bor för närvarande i Rottne i Småland. I Ydre i södra Östergötland har jag min föräldragård och ett hus dit jag åker så ofta jag kan. Jag är uppvuxen med skogs- och jordbruk och som vuxen ”hemvändare” började jag intressera mig mer för skogsbruket. Jag blev medlem i spillkråkan via en vän för att lära mig mer och träffa skogsägande kvinnor. Under samma period valde jag att studera hållbart familjeskogsbruk via LNU. Jag är utbildad socialpsykolog och jobbar för närvarande på MUCF. Jag har arbetet med jämställdhet och inkludering på olika sätt och ser ett stort behov av att fortsatt jobba med dessa frågor inom skogssektorn.
Linnea Claesdotter
Bor i Vånga, Norrköping. Flyttade sommaren 2019 från Stockholm till min barndomsgård utanför Norrköping.
Det är en jord- och skogsfastighet. Jag jobbar ungefär 50%. Med mitt arbete i Spillkråkan hoppas jag att få öka min kompetens inom skogsbruk och hela marknaden skogssektorn idag täcker. Som en del av Jämställdhetsgruppen vill jag också vara med i det viktiga påverkansarbete för en jämställd och jämlik skogssektor. För vem välkomnas egentligen in i skogen idag?

Utbildnings- & Evenemangsgruppen

Ingalill Berneskog
Utbildning- och evenemangsgruppen.

Kärstin Nilsson Björk

Kärstin Nilsson Björk
Utbildning- och evenemangsgruppen.

Stamansvariga

Örebro

Karin Voigt
Stamansvarig för Örebrostammen

Karin Voigt heter jag och jag bor på Nybo Gård i Lindesberg, norr om Örebro. Driver min föräldragård med skog och mindre lantbruk sen generationsskiftet 2010. Bor på gården tillsammans med min familj. Har sen barnsben ett stort naturintresse och spenderar gärna mina helger med röjsågen eller motorsågen för att skapa en skog att trivas i, skogen för mig är något jag förvaltar som ett arv från tidigare generationer men också en källa till upplevelser och rekreation för hela familjen! Är utbildad Livsmedelsingenjör och arbetar inom ICA Sverige som Chef för CR Butik och ansvar för ett av teamen som arbetar med Hållbarhetsfrågor.

Maria Pettersson
pettersson0910@gmail.com

Östergötland

Mona Hall
Jag bor i Linköping och äger tillsammans med min man 70 hektar klippor och skog i Östergötland/Sankt Annas skärgård på Södra Finnö.

Sedan 2021 ingår jag som ledamot i Spillkråkans styrelse och är även en av fyra i Östergötlands stamansvarig-team Jag är med i Spillkråkan framförallt för att jag tycker det ger så mycket att träffa andra engagerade skogskvinnor för att diskutera erfarenheter och lösningar. Ser fram emot att träffa er i skogen eller på andra aktiviteter.
Ulrika Östh
Min skog ligger i norra Småland nära Östgötagränsen. Det är två gårdar som varit i släkten sedan 1800-talet och jag bor på den ena.

Jag är legitimerad språklärare i engelska, tyska och franska men lämnade skolan för skogen för några år sedan. Nu tar jag hand om skogen samt föder upp Ryafår i liten skala. Spillkråkan har varit en viktig inspirationskälla sedan jag gick med 2016. Det var också kursen Hållbart familjeskogsbruk på Linnéuniversitetet. Kul att studera något så annorlunda jämfört med språken. Fokus nu i min skogsskötsel är att öka lövandelen och prova alternativa avverkningsmetoder.
Jag bor i Ledberg utanför Linköping. Vi har jord- och skogsfastighet inom familjen i Mantorpstrakten.

Hjälpte till på gården som ung men intresset för skogen har jag fått de senaste åren. År 19/20 läste jag flera fantastiska kurser inom Hållbart familjeskogsbruk på LNU vilket gav mig mycket inspiration och grundkunskap inom skogsbruket. Jag blev medlem i Spillkråkan 2020 och hoppas nu få mera kunskap om skogen genom att nätverka med er Spillkråkor. Mitt bidrag kommer vara att delta i teamet som ska skapa intressanta och givande nätverksträffar i Östgötastammen. Ser mycket fram emot att träffa er alla!

Pia Östryd
ostryd@gmail.com

Jämtland/Västernorrland

Elisabeth Persson

Åsa Lipka-Falck

Gunn Britt Nilsson

Gunnbritt Nilsson

DALARNA

Therese Larsson
Tillsammans med Ingrid Talu och Eva Åkerlund går jag, Therese Larsson, in som stamansvarig i Dalarna.

Vem är jag? Född i Halmstad, där jag också är uppvuxen. I ungdomen engagerad i Fältbiologerna och Miljörörelsen. Utbildad i biologi och kemi + lärarutbildning. Jobbade med Riksskogstaxering ett par säsonger. Sista 24 åren på Mora Gymnasium. Min man, barnen och jag började att köpa skog runt Mora och Sollerön 2007. Tillsammans har vi ca 200 ha skog. Vi planterar, röjer och markerar rågångar själva. Alla avverkningar tar vi in anbud på från olika skogsbolag.
Ingrid Talu
Tillsammans med Therese Larsson och Eva Åkerlund är jag ansvarig för Dalastammen.

Jag äger ett familjeskogsbruk i Orsa som funnits i släkten i flera generationer. Genom att få följa med mina föräldrar i skolgen, så lärde jag mig redan som barn lärt mig uppskatta både skog och bärmarker.För mig är det en ynnest att få förvalta skogen och lämna den vidare till nästa generation. Spillkråkan är ett mycket inspirerande och spännande nätverk av skogskvinnor som ger både kunskap och glädje.
Stamansvarig för Dalastammen

F.d gymnasielärare i engelska, svenska och historia. Stamansvarig för Dalarna tillsammans med Ingrid Talu och Therese Larsson. Har gård i Leksands kommun, mitt emot Tällberg (på andra sidan Österviken av Siljan). Skriven i Lund.
Skogsinnehav: 620 ha i Leksands kommun. 100 ha i Orsa kommun, i Kvarnberg, 4 mil norr om Orsa.

Skåne

Birgit Timner
Biträdande stamansvarig för Skånestammen.

Har varit medlem i Spillkråkan sedan man startade en stam i Skåne 2003. Bor i Höör, mitt i Skåne, med skogsfastigheten i kommunen. Har generationsskiftat och har inte längre ansvar för skogen, men däremot har jag kontinuerlig tillsyn av skogen.
Katarina Brunnström
Stamansvarig för Skånestammen.

Har varit medlem i Spillkråkan sedan 2009 och denna förening har givit mig och fortsätter ge mig nya kunskaper och möten med fantastiskt engagerade kvinnor. Att tillsammans med Birgit få anordna och träffa er medlemmar på våra träffar är alltid lika givande. Jag och mina två barn bor på vår fina fastighet i nordöstra Skåne, där jag driver gården på heltid vilket minst sagt är en varierande arbetsplats.

Stockholm & Mälaren

Jag bor i Stockhom och har skogsfastighet tillsammans med min syster utanför Motala, Östergötland.

Jag tycker Spillkråkan erbjuder många positiva och intressanta föreläsningar/utbildningar. Likaså uppskattar jag träffarna med medlemmarna där jag får lyssna på andras erfarenheter och nätverka med andra kvinnliga skogsägare. Det är några faktorer som betyder mycket för mig och som hjälper mig och min syster i vårt skogsarbete.
Elisabeth Andreasson
Jag bor på Kungsholmen i Stockholm sedan 30 år tillbaka då jag flyttade från Göteborg. Min skog har jag utanför Göteborg i närheten av Bollebygd och Alingsås.

Spillkråkan är en fantastisk förening full av inspirerande kvinnor med enorm erfarenhet och engagemang för skogen. När jag investerade i mina egna skogsfastigheter var det självklart för mig att gå med i Spillkråkan. Jag började med att gå introduktionskursen som inspirerade mig att lära mig mer om min skog. Jag uppskattar alla kurser och seminarier som Spillkråkan anordnar, allt från deklarationskunskap till hur man skall försäkra skogen samt jaga barkborrar. Nätverkande är också lärande! Det årliga julbordet och Spillin på Grand är perfekta tillfällen att träffa andra spillkråkor och inspireras av deras erfarenheter. Fullärd blir man aldrig! Därför vill jag gärna hjälpa till och bidra till fortsatt utveckling för alla medlemmar.

Västerbotten

Beverly Bjerke
beverlyselet67@gmail.com
Kerstin Grahnén
kgrahnen@gmail.com

Småland

Jag bor med man och 6 söner på en gård utanför Agunnaryd, Ljungby kommun. Gården är ärvd på min man sida och vi äger den nu tillsammans.

Jag arbetar heltid på gården. Ett stort gemensamt intresse är jakt och jag är även engagerad inom älgförvaltningen. Förutom skogen så har vi ca 50 ha jordbruksmark som vi driver själva och hus och stugor för veckovis uthyrning. På gården finns även jakthundar, ett 30 tal får och lite höns. Stormen Gudrun 2005 drabbade gården oerhört hårt och ca halva produktiva arealen föll. Sedan 2009 förvaltar jag gården själv och handlar upp de flesta tjänsterna med olika bolag. Förutom planering, upphandling, uppföljning och inventering tycker jag om att jobba praktiskt i skogen. Jag tog motorsågskörkort 2012 och hugger och röjer manuellt. Vi har en hög lövandel i skogen och har satsat på flera alternativa trädslag, Med anor tillbaka till 1400talet har gården utvecklat höga natur- och kulturvärden. Det är roligt och utmanande att hålla en hög produktion och samtidigt bevara och utveckla sociala och biologiska värden. Utöver skogen och familjen har jag stort intresse för odling, matlagning och träning.
Under 2021 kommer jag även bli samägare, med min bror, till vår föräldragård.
Det jag tycker är roligt med mitt arbete i Spillkråkan är att se kvinnor ta större plats inom skogsbranschen. Vi lär oss mer och mer och vågar då ta fler och större beslut. Vi har roligt tillsammans på våra träffar, alla kommer till tals och vi lär oss också av varandras erfarenheter.
Varmt välkommen till Smålandstammen!

Gävleborg

Karin Linander
Wanda Bellander
Mail:
spillkrakangavleborg@gmail.com

Västra Götaland

Kersti Karltorp
Maria Haglund
Susanne Andreasson
Mail:
spillkrakanivgr@gmail.com