KRÅKRÖRET

Kråkröret är Spillkråkans nyhetsbrev och det kommer ut några gånger höst och vår. Genom Kråkröret sprids information till och från medlemmarna, från styrelsen, stammarna och från omvärlden. Maila för mer information!
Vi vill också att medlemmarna ska kunna prata direkt med varandra och har öppnat en sida på Facebook för Spillkråkan  – välkommen dit!

Vi har också en sluten Facebook grupp enbart för Spillkråkans medlemmar. Syftet är att vi kan säga hej till varandra, ställa en fråga, lyfta ett diskussionsämne och diskutera med andra Spillkråkor. Anslut er till gruppen via följande länk och bjud gärna in andra medlemmar i Spillkråkan.

KRÅKRÖRET 2020

Hämta KRÅKRÖRET Nr 1, 2020
Hämta KRÅKRÖRET Nr 2, 2020
Hämta KRÅKRÖRET Nr 3, 2020

KRÅKRÖRET 2019

Hämta KRÅKRÖRET Nr 1, 2019
Hämta KRÅKRÖRET Nr 2, 2019
Hämta KRÅKRÖRET Nr 3, 2019
Hämta KRÅKRÖRET Nr 4, 2019

KRÅKRÖRET 2018

Hämta KRÅKRÖRET Nr 1, 2018
Hämta KRÅKRÖRET Nr 2, 2018
Hämta KRÅKRÖRET Nr 3, 2018
Hämta KRÅKRÖRET Nr 4, 2018

KRÅKRÖRET 2017

Hämta KRÅKRÖRET Nr 1, 2017
Hämta KRÅKRÖRET Nr 2, 2017
Hämta KRÅKRÖRET Nr 3, 2017
Hämta KRÅKRÖRET Nr 4, 2017
BESKA Nyhetsbrev Nov 2017

KRÅKRÖRET 2016

Hämta KRÅKRÖRET Nr 1, 2016  |  Hämta KRÅKRÖRET Nr 2, 2016

KRÅKRÖRET 2015

KRÅKRÖRET NR 2: 7 maj 2015

Camilla Logarn ny hedersspillkråka
Camilla Logarn från Värends Nöbble är vår senaste heders-spillkråka. Grattis Camilla! Det finns många goda skäl till det men att Camilla ger ett ansikte åt den ansvarsfulle skogsägaren som lever upp till principen ”frihet under ansvar” betyder mycket! Hon avsätter frivilligt skog för en halv miljon kronor! Sen är hon en fena på att köra skördare också … och utbildar skogsägande kvinnor i entreprenörskap!

Det blir ingen förändring av loggan
Medlemmarna älskar sin Spillkråka på den torra stammen. Den blir kvar! Styrelsen har försökt med andra utföranden, men medlemmarna är svårflirtade – Spillkråkans logo ska helt enkel se ut som den alltid har gjort.

Studieresan till Gdansk i höst
Tillsammans med förra årets hedersspillkråka Marja Gustafsson, får vi en inblick i skogsbrukets förutsättningar i Pomorskieregionen . Vi besöker också skogsdistriktet Kartuzy med sin gran- och bokskog och får lära mer om vind- och insektskador, naturvård och skogen som rekreationsområde, skogsplantering m.m. Resan börjar och slutar i Gdansk. Kolla på hemsidan, maila Gabrielle@barnekow.se eller ring Mona Nyberg på telnr 070-3390689 om du vill följa med.

Nya och avgående styrelsemedlemmar
Tack för era insatser i styrelsen, Beverly Bjerke, Katla Kindestam-Nilsson och Kärstin Nilsson Björk. Beverly och Katla fortsätter som stamansvariga och Kärstin utreder tillsammans med en annan styrelseledamot hur Spillkråkan ska bilda en Mälardals- eller Stockholmsstam. Våra nya styrelseledamöter heter Kärstin Dafnäs, Karin Linander och Lena Olausson – vi ska presentera dem närmare i nästa Kråkrör.

Hjälp oss med din mailadress
Se till att styrelsen har din mejladress för utskick och att den är korrekt. Det är en kostnadsbesparing för föreningen och arbetsbesparande för styrelsen. Då vi söker bidrag är det viktigt att kunna påvisa att vi är rikstäckande. Ange därför i vilket län du har din skog. Då kan du även få direktutskick om aktiviteter i ditt skogslän.

Lite omvärldsbevakning
Skogskollo anordnas nu för tredje året i rad i Västerbotten och Västernorrland. Syftet är att väcka intresse bland unga tjejer för jobb och utbildning inom skogssektorn och verka för att den ska bli mer jämställd. Mer information om Skogskollo finns på www.skogskollo.se Peppa yngre tjejer i din närhet! Och … Finns skogskollo även i andra delar av landet?

Om oss
Spillkråkan finns på facebook och på www.spillkrakan.se (inloggning bara för medlemmar: spillkråka och spillmedlem2010) och vill – stärka kvinnors inflytande inom den svenska skogsnäringen, – öka kunskap och medvetenhet om hållbart skogsbruk – bygga kvinnliga nätverk för kunskapsutveckling och erfarenhetsutbyte.

KRÅKRÖRET NR 1: 9 mars 2015

TACK!
Det var fantastiskt inspirerande med februaris stam- och medlemsmöte!
Styrelsen har börjat arbetet med att bena i alla idéer och förslag. En del kollar vi av med er redan på årsmötet, annat tar vi allt eftersom vi hunnit diskutera det mellan oss. Men vi är väldigt ”på bettet” efter att ha överösts av all denna entusiasm och uppfinningsrikedom.

Genus och jämställdhet
Styrelsen fick bakläxa på sitt sätt att behandla genusfrågorna i förra förslaget till vision och strategi. Extra viktigt då att hålla öronen öppna för nya idéer på det området! En genusgrupp var ett förslag på mötet ovan. Eller är det bättre med ett förhållningssätt där vi alltid ska ha genusglasögonen på vad vi än tar oss för? Och hur mäter vi att vår verksamhet – eller den omgivande skogsbranschen – är på väg åt rätt håll? Det här är väldigt spännande frågor … vill några av er medlemmar vara med och bena i detta lite djupare? Hör av er!

Årsmötet – välkomna den 20 april
Vi återkommer med den formella kallelsen till årsmötet den 23 mars, men påminner redan nu om några datum. Själva årsmötet går av stapeln den 20 april. Det betyder att vi vill ha in motioner och förslag från er medlemmar tre veckor innan, det vill säga den 30 mars. Sen lägger vi upp styrelsens yttrande, motioner, verksamhets-berättelse mm på hemsidan den 6 april … och – har du betalat medlemsavgiften? 250 kr på pg : 160 65 54 – 2 senast den 31 mars.

S:t Petersburg blir Gdansk!
Marja Gustafsson tycker att vi ska ta det säkra före det osäkra och vill styra om höstens studieresa till Polen istället. Jamen då gör vi så! Snart får ni alltså en ny planering och ett nytt förslag till innehåll. Med lite tur har vi ett färdigt förslag klart omkring den 15 mars och då borde vi kunna skicka ut det till er dagarna efter.

Lite omvärldsbevakning!
Skogshistoriska sällskapet har hälsat på Östgötastammen och medlemmarna där tror att många av de andra i Spillkråkan kan vara intresserade av de frågor som sällskapet driver. Mer då? Jo, ett väldigt spännande forskningsprojekt vid Luleå Tekniska Universitet berättar om vad man kommit fram till när det gäller skogen och jämställdheten. Arrangemanget går av stapeln den 26 maj i Stockholm, i Spårvägshallarna. Vi är några i styrelsen som tänker gå på detta. Hör av dig om du vill följa med!

Om oss
Spillkråkan finns på facebook och på www.spillkrakan.se och vill
– stärka kvinnors inflytande inom den svenska skogsnäringen,
– öka kunskap och medvetenhet om hållbart skogsbruk
– bygga kvinnliga nätverk för kunskapsutveckling och erfarenhetsutbyte

KRÅKRÖRET 2014

KRÅKRÖRET NR 4: 30 december 2014

Kom och påverka Spillkråkans framtid
Hur ska vi jobba för att på effektivast möjliga sätt stärka kvinnors inflytande inom den svenska skogsnäringen, öka kunskap och medvetenhet om hållbart skogsbruk och bygga kvinnliga nätverk för kunskapsutveckling och erfarenhetsutbyte … uppfylla Spillkråkans mål alltså! Boka den 7 februari i Stockholm – då ska vi tillsammans kläcka nya idéer och ruska liv i gamla för att bli ännu bättre på det vi gör! Inbjudan kommer snart!

Favorit i repris – börja fundera över deklarationen
Om du inte redan gör ett preliminärt bokslut i dagarna så kanske du vill ha råd och dåd omkring detta ganska snart? Ytterligare en anledning att komma den 7 februari! Då kommer Ida Bååth, kontorschef på LRF konsult i Katrineholm och en fantastisk föreläsare när det handlar om att reda ut deklarationens och redovisningens alla knepigheter. Hon pratade för oss i Mälardalen i våras och blev väldigt uppskattad!

Hur ska vi stötta stammarna på bästa sätt?
Ja, vem kan svara på den frågan bättre än stammarna själva? Den 6 februari kommer de ”stammankallande” till Stockholm och inspirerar och lär av varandra. Styrelsen har tagit fram ett förslag till policy som grund för diskussionerna. Sedan är det fritt fram för egna idéer och förslag! Kontakta ”din” stamansvariga om du har goda idéer i sammanhanget!

Med siktet inställt mot S:t Petersburg
Vi planerar vidare – det vore verkligen roligt att kunna åka till Ryssland med vår hedersspillkråka Marja Gustafsson som guide nästa höst! Vi har vänt och vridit på alla när-var-hur och kommit fram till att det blir frågan om vi kan garantera våra medlemmars säkerhet som får avgöra om vi åker eller ej. Så till dess att UD rekommenderar att man inte åker dit, så fortsätter vi vårt arbete med resan.

Camilla Logarn sparar skog för en halv miljon
Det berättar hon för radions P1 Morgon. Frivilligt. För naturens skull. Allt apropå att Skogsstyrelsen ser att stora och små skogsägare faktiskt har avsatt mer skog än man tidigare trott. Camilla är medlem i Spillkråkan och tycker att skogsägare är bra på frivillighet under ansvar. På facebook finns mer info. 418 personer har läst detta och förhoppningsvis inspirerats av Camilla!

Spillkråkan på facebook
Gratis kurser från LRFs företagarakademi, gratis livsbesiktning av Swedbanks juristbyrå, gratis fastighetsrådgivning av LRF-konsult … missa inte allt som erbjuds oss på facebook! På hemsidan vill vi bara ha våra egna arrangemang och Kråkröret kommer ut bara fyra gånger om året … men på facebook kan vi sprida både egna och andras arrangemang med en enkel knapptryckning.

Tack alla ni som kom på julfesterna!
I Stockholm och ute hos stammarna har det julfestats! Gott, trevligt och glatt överallt, sägs det – som vanligt alltså! Vi blev ombedda att repetera inloggnings-uppgifterna till medlemssidorna på hemsidan. Dessa finns med i mejlutskicket av Spillkråkan.

Nytt år ny medlemsavgift
Snart är det dags igen. Om några dagar skickar vi ut en uppmaning där vi ber er betala in medlemsavgiften. 250 kr på pg 160 65 54-2

Gott nytt år
… och god fortsättning på julen önskar Spillkråkans styrelse sina alltfler medlemmar!

Om oss
Spillkråkan finns på facebook och på www.spillkrakan.se och vill
– stärka kvinnors inflytande inom den svenska skogsnäringen,
– öka kunskap och medvetenhet om hållbart skogsbruk
– bygga kvinnliga nätverk för kunskapsutveckling och erfarenhetsutbyte

KRÅKRÖRET NR 3: 2014

Norgeresan en härlig fullträff
”En underbar resa”, ”Operahuset en upplevelse”, ”Stackars norska skogsägare …”. Läs om vad deltagarna tyckte om vår Norgeresa! Endera i bilagan eller på hemsidan. Diskussionerna kring nästa resa har startats – hemligt resmål än så länge! Men vår senaste hedersspillkråka Marja Gustavsson är inblandad, så då kan nog några gissa vartåt det lutar!

En vision och strategi för Spillkråkan
I november kommer vi att skicka ut ett nytt förslag på vision och strategi för Spillkråkan – allt enligt årsmötets beslut. Sen tänker vi oss några månaders remisstid och ett trevligt medlemsmöte med ”extra allt” i jan/feb där vi bearbetar allt som medlemmarna tyckt och tänkt. Och på årsstämman antar vi en ny version, som är ordentligt förankrad hos medlemmarna.

Hur ska vi jobba med stammarna på bästa sätt?
Hur ska vi arbeta med stammarna så att alla medlemmar känner att de får ett bra stöd när det gäller skogsfastighetens alla när-var-hur?  Katla Kindestam-Nilsson och Beverly Bjerke ansvarar för kontakterna med stammarna. Kontakta dem innan den 30 oktober med råd och dåd, tips och stöd kring hur vi gör detta på bästa sätt! Då har vi frågan uppe på vårt styrelsesammanträde nämligen.

Kalendariet
Hösten är fullproppad med aktiviteter från norr till söder – titta på hemsidan, endera direkt på din stamsida eller på allas kalendarium på förstasidan. Vår verksamhet växer faktiskt med stora steg – med 44 procent förra året – och det är ju helt fantastiskt bra jobbat av alla stammar!  Inga som vill vara mer aktiva i vårt enormt stora Norrland?  Vi vill så gärna att man ska ha en ”egen” stam varhelst man finns i Sverige nämligen. Kontakta Beverly Bjerke eller Kerstin Grahnen, våra stamansvariga i Norrland och se om det går att göra något tillsammans.

Om oss
Spillkråkan finns på facebook och på www.spillkrakan.se och vill
– stärka kvinnors inflytande inom den svenska skogsnäringen,
-öka kunskap och medvetenhet om hållbart skogsbruk
– bygga kvinnliga nätverk för kunskapsutveckling och erfarenhetsutbyte

KRÅKRÖRET NR 2: 2014

Carina Håkansson om skogskonjunkturen
Allt som man kan göra av olja kan man också göra av trä!  ”Krisen” handlar bara om en vanlig strukturomvandling!
Det hävdade Carina Håkansson, VD för Skogsindustrierna, på Spillkråkans årsmöte. På facebook kan du höra henne inviga skogsnäringsveckan och berätta mer om hur hon tror att skogskonjunkturen utvecklar sig!

Skogsekot om Spillkråkan och jämställdheten i skogen
Kunskap är makt.
– Kvinnorna själva drar sitt strå till stacken genom att ta till sig massor av värdefull kunskap – tillsammans i Spillkråkan till exempel.  Men det räcker inte, skogsnäringen måste ta sitt ansvar också och öppna upp för kvinnorna.
Det säger Spillkråkans ordförande, Berith Wikström, i landets största skogstidning, skogsstyrelsens Skogseko. sidorna 14-16.

Spillkråkeresan till Norge
– Platserna tog slut bara på några dagar, berättar styrelsens Kärstin Nilsson-Björk och Beverly Bjerke, som tillsammans ansvarar för resan.  Nu är priset satt till 3 200 kr och alla 57 deltagare som har kommit med har fått eller får snart besked om alla när-var-hur … i stora drag i alla fall.  Trevligt kommer det att bli, som alltid, det vågar vi lova!

Glöm inte skogsägarna!
Den uppmaningen riktar Spillkråkan till landsbygdsministern Eskil Erlandsson, som svar på ministerns utmaning till skogsbranschen om att man ska intensifiera sitt jämställdhetsarbete.  Det sker stora saker när det handlar om skogen som arbetsmarknad … men mindre när det handlar om kvinnor som skogsägare, skriver Spillkråkan i sitt yttrande.

Glöm inte medlemsavgiften
Det är ett tidsödande arbete att gå igenom 350 medlemsinbetalningar, men snart ska vi vara klara, hoppas vi. Under tiden … vet du med dig att du ännu inte betalat, så gör det bums helst utan att vi påminner dig.  Alltid sparar det lite tid och nu närmar sig ju sommaren och lata soliga dagar med stormsteg.  250 kr på pg 160 65 54-2.

En vision och en strategi för Spillkråkan
– Vi saknar jämställdhetsmålen, tyckte medlemmarna när styrelsens förslag till ”Vision och Strategi för Spillkråkan 2014” presenterades.  Styrelsen fick tillbaka förslaget tillsammans med önskemålet att vi i höst ordnar ett medlemsmöte och tillsammans arbetar in dels årsmötets synpunkter, dels 15-årsjubileets bikupor. Vi har det uppdraget som viktigaste punkt på höstens första styrelsemöte!

Välkommen alla ”kvinnor i skogsägarfamiljer”.
Nu kan familjens systrar och svägerskor, mostrar och sondöttrar med flera  bygga upp kunskaper och nätverk tillsammans? Årsstämman beslutade att ändra i stadgarna på den punkten. Sååååå … värva alla omkring dig som du gärna vill dela omsorgen om familjens skog med!

Hur har stammarna det?
Kanske ska de stamansvariga träffas någon eller några gånger om året och byta erfarenheter med varandra?  Vi provar!
Katla Kindestam-Nilsson och Beverly Bjerke, som ansvarar för kontakterna med stammarna, kommer att kontakta dem med en inbjudan – endera redan i höst annars i samband med nästa årsmöte!

Glädjefnatt – Aktivt skogsbruk gör störst klimatnytta
Genom att bruka skogen aktivt och använda skogsråvara till att ersätta fossil energi och energikrävande byggmaterial gör skogen störst klimatnytta på längre sikt. För varje skördad skogskubikmeter minskar utsläppen till atmosfären med 470 kg koldioxid. Detta är resultat från analyser som publicerats i tidskriften Forests.

KRÅKRÖRET NR 1: 2014

Carina Håkansson om skogskonjunkturen
Hon är VD för en av Sveriges tyngsta branschorganisationer – skogsindustrierna. Och hon är ordförande i Föreningen Skogen. Kom till Spillkråkans årsmöte den 28 april och hör henne berätta om vartåt skogskonjunkturen är på väg. Kallelsen finns bifogad!

Spillkråkan har luft under vingarna
16 aktiviteter 2012. 23 under 2013. Och över 30 planerade för 2014. Heja Spillkråkan! Nästan en fördubbling på två år – jättebra arbetat av alla våra stammar, som också har blivit fler nu! Även om nu inte allt blir som det är tänkt så flyger vi definitivt på högre höjd!  Tack alla för detta!

En vision och en strategi för Spillkråkan
Hur ska vi alla få en gemensam bild över vad vi vill och hur ”allt” hänger ihop? Hur kan vi mäta om vi blir bättre på det vi gör eller inte? Och hur kan medlemmarna ge oss tummen upp eller ned? På årsmötet ska vi presentera styrelsens förslag till ”Vision och Strategi för Spillkråkan 2014”.  Vi lägger det dokumentet (tillsammans med verksamhetsberättelse, motioner och eventuella yttranden) på hemsidan senast den 14 april.

Ett öppnare Spillkråkan
Hur öppnar vi upp för fler att bli medlemmar i Spillkråkan? Så att familjens systrar och svägerskor, mostrar och sondöttrar – och andra – kan bygga upp kunskaper och nätverk tillsammans? Förslaget väcktes på 15-årsjubileet och styrelsen vill ställa sig bakom detta genom att föreslå att vi ändrar i stadgarna från ”skogsägare eller döttrar till skogsägare” till ”kvinnor i skogsägarfamiljer”. Risken att vi får in mängder med ”fel” medlemmar borde vara liten, resonerar vi.

Vad gör vi med våra medlemsmöten?
I stadgarna har vi också en paragraf om att vi ska ha ett medlemsmöte en gång om året förutom årsmötet. Man kan säga att varje gång vi har ett seminarium så är det en sorts medlemsmöte … men det var kanske tänkt på ett annat sätt? Fundera över bra förslag till hur medlemsmötena kan användas. Annars tar vi bort den formuleringen nästa årsmöte.

Matnyttigt från medlemmarna
Hur sköter sig föreningen? Saknar du något? Vill du att vi ska göra det ena eller det andra? Har du en bra ide om hur vi kan utveckla Spillkråkan? Skriv en motion till årsmötet! Senast den 7 april behöver vi den då.

Norge – målet för nästa skogsresa
Nu är det spikat … vi åker till Norge på nästa skogsresa! Vi hoppas kunna träffa medlemmarna i vår norska systerförening, vi planerar båtutflykter och studiebesök i norska skogar – och från bussfönstren ska vi beundra fjordar och fjäll. Håll början av september fri, vi återkommer med datum!

Hjälp oss med mer info om er
Vi har under ett antal år fått stöd från Ungdomsstyrelsen för vårt arbete för kvinnors organisering. Det är vi glada för. Myndigheten vill ha mer koll på dem som får bidraget – och önskar att vi uppger medlemmarnas födelseår.  Vi vill därför att ni skriver in ert födelseår (4 siffror) när ni betalar medlemsavgiften för 2014. Redan betalat? Då får du en ny chans före 1 april nästa år då ska vi redovisa det här årets stöd.

Skogens sociala värden
Nu är den här – skogsstyrelsens kunskapssammanställning om vad man vet om skogens sociala värden.

Politiken om kvinnor i skogsbruket
– Vi behöver fler kvinnor inom skogsnäringen! Det är oerhört viktigt att kvinnor känner sig välkomna och lockade av att arbeta i skogsbrukssektorn. Företagen behöver kompetent personal, och då måste de rekrytera från hela Sveriges befolkning – kvinnor och män, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson. En mängd organisationer, däribland Spillkråkan, är inbjudna att berätta vad vi gör för att bidra till detta – den 25 april är det hearing!

Jämställdhetspris till skogsriketambassadör
I samband med Stora Styrelsedagen i Umeå i februari tilldelades Norra Skogsägarnas vd Pär Lärkeryd Grant Thorntons jämställdhetspris. Priset delades ut med motiveringen att pristagaren starkt bidrar till att sätta jämställdheten i fokus inom näringslivet. Grattis Norra Skogsägarna!